Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje duris atvėrė Medicinos muziejus

Kiekvienais metais balandžio 27 –ąją minima Medicinos darbuotojo diena. Šiai progai pažymėti,  balandžio 26 dieną VšĮ Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje duris atvėrė Medicinos muziejus. Tai pirmasis medicinos muziejus, kuris atidarytas pačioje ligoninėje, Vilniuje.

Į muziejaus atidarymą susirinkusius ligoninės darbuotojus  pasveikino Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė, Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Jonas Bartlingas. E.Tamošiūnaitė sakė: „Šiandien, važiuodama pas Jus, galvojau, kad medicinos darbuotojo profesija yra labai kilni. Nes Jūs lydite žmogų per visą jo gyvenimą. Šiandien noriu prieš kiekvieną iš Jūsų nusilenkti, pasakyti Jums ačiū viso miesto gyventojų vardu, Vilniaus miesto savivaldybės vadovų vardu. Ačiū, kad esate, kad pasirinkote kilnią, labai reikalingą kiekvienam žmogui profesiją“.  Ligoninės direktorius dr. Narimantas Markevičius apie pirmąją pažintį su ligonine pasakojo, kad atsimena, kai jam buvo 11 metų, patyręs traumą, jam teko apsilankyti čia, kaip pacientui. Medicininę karjerą ligoninėje direktorius pradėjo nuo jauno rezidento dienų.

Prisiminimais pasidalijo ir Naujagimių skyriaus slaugytoja Adelė Leišytė. Ji pasakojo, kad puikiai atsimena, kai pirmąją savo darbo dieną pamatė ant vieno vežimėlio 25 suvystytus naujagimius ir po skyrių bėgiojančias sesutes, tikrai negalvojo, kad ši ligoninė bus pirmoji ir vienintelė jos darbo vieta.

Vilniaus miesto mero padėka apdovanota gydytoja gastroenterologė endoskopuotoja Eglė Tumalevičienė taip pat su didele meile kalbėjo tiek apie savo profesiją, tiek apie kolegas, pacientus ir gerąją atmosferą ligoninėje. Gydytoja sakė: „Tokios inteligentiškos ir geranoriškos atmosferos nėra nei vienoje ligoninėje. Ir taip buvo visada, kiek atsimenu save dirbančią čia“.

Prieš paskelbiant oficialų muziejaus atidarymą direktorius papasakojo, kad muziejaus eksponatai buvo renkami ir jų aprašai ruošiami kelis metus. Eksponatus būsimam ligoninės muziejui dovanojo beveik visi ligoninės skyriai. Pirmojoje ekspozicijoje matome autentiškas nuotraukas, kuriose užfiksuota ligoninės istorija, instrumentus, su kuriais buvo dirbama nuo pirmųjų ligoninės atidarymo dienų 1958 metais. Vieni seniausių eksponatų – 1900 m. JAV gamybos cistoskopas ir rezektoskopas, su kuriais Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje tyrimus atlikdavo daktaras Kazys Bobelis. Muziejuje yra ir pirmasis ligoninės kompiuteris, pagamintas 1986 m., kuris dar veikia!

Susirinkusieji į šventę apsilankė ligoninės muziejuje, didžiojoje auditorijoje žiūrėjo istorinę medžiagą, sudėtą į videofilmus, mėgavosi puikios saksofono muzikos garsais, džiaugėsi pavasarinėmis gėlėmis ir turėjo išskirtinę galimybę atminčiai sau ir kolegoms muziejaus atidarymo proga pasidovanoti po ženklelį iš muziejaus archyvų.

VšĮ Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius.
Kodas 302692454. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre.
A. s. LT867044060007990186 AB SEB banke, b. k. 70440, PVM mokėtojo kodas LT100006560213.
Tel. (8 5) 234 44 87, faks. (8 5) 234 69 66, el. paštas info@vmkl.lt

 spam.qk6v3ykv1y@vmkl.lt